Hjälp till att utrota polio!

"Världsdel efter världsdel blir poliofri och år 2011 rapporterades endast 650 nya fall av polio. Ett av de länder som fortfarande kämpar mot sjukdomen är Nigeria och vi samarbetar därför nu med regeringen för att vaccinera alla barn.

 

Det enda sättet att stoppa sjukdomen är att se till att alla barn i hela världen får vaccin. För att ett barn ska få ett fullgott skydd krävs tre doser."

 

http://unicef.se/gavoshop/192-poliovaccin

 

För att barn ska få ett fullgott skydd behövs tre doser vaccin. I UNICEFs gåvoshop kostar 60 doser 72 kronor. Det räcker för alltså för att rädda livet på 20 barn.

 

ps. Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

 


årets favoritplagg

Tre vita klänningar valde jag mellan på studenten. De första två är second hand, den nere i högra hörnet som jag tillslut valde kommer ifrån Zara.

Den här fantastiska vintageklänningen köpte jag på stadsmissionen. 
En blommig klänning från Iris Second hand.

Mina älskade träskor jag fick av mamma i studentpresent. Tyvärr skaver den ena ifram under stortån, måste lämna in dom hos skomakaren innan våren kommer igen...

Min favoritkjol som jag tittade på typ varje dag i flera veckor och försökte motstå, det gick inte. Men det gör inget för den använde jag nästan hela sommaren sen!
En perfekt kjol mamma köpte (som tyvärr töjts ut jättemycket) och små fina saker från Röda Korset.

En glittrig tjugokronorströja från antikaffären på hörnet.

Min första potentiella balklänning köpt på Beyond Retro. Dock använde jag inte den i slutändan. Men jag älskade den ändå.
Bästa loppisdagen i somras! Dockskor, varm tröja, tavla, bricka och klänningar. Älskar loppis.

Ännu en blommig klänning, från stadsmissionen.

Gröna anna-koppar och randig blus från loppis.

Hängsleshorts från second hand.

Och förstås, den chokladbruna balklänningen som jag tillslut bar på studentbalen, och min älskade väska jag köpte på en antikmässa.
 
 

årets gosar

Vi fortsätter årets bilder-inläggen med årets gosar, som förstås är våra djur. Så mycket gosigt i detta inlägg...
 


the music caressed my skin like, when someone finally holds you and you can give in

 
ibland är låtar så bra att man önskar att man hade gjort dom själv. här är en sådan lista ♥
 
Sound

årets ätbara.

En del av alla bra stunder det här året har ju faktiskt fastnat på bild, och för att minnas lite bättre tänkte jag sammanfatta delar av det någon gång då och då den här sista månaden av året som är kvar nu. Vi börjar med årets ätbara. Om du är en av dem som tröttnat på frukostinstagrams så titta bort, för jag har då inte gjort det... ✿
 
 

miljötanten tipsar (varning för långt inlägg)

Jag har ett stort intresse för att försöka lära mig leva lite mera hållbart, lära mig vad som är bra att köpa och vad som är mindre bra, vad jag kan göra för att få världen att sakta men säkert gå mot något bättre för både min, andras och för miljöns skull. Man läser så hemskt mycket varje dag om vad som händer i både andra delar av världen och här hemma, och allting orsakas av oss alla tillsammans. Ändå så säger så himla många jämt att "varför ska jag göra någonting, det blir väl ingen förändring av det?" men vi vet ju alla hur långt det argumentet räcker - ingenstans. Någon måste ju börja. Jag vet att jag förändrar yttepyttelite, men jag har ju inspirerats av människor, och kanske kan människor också inspireras av mig. Dessutom får det mig att må bra.

Jag skriver inte så mycket personligt här i bloggen, men ibland behövs det. Jag går många gånger runt och känner mig konstig, tänker ständigt på hur andra reagerar på vad jag gör och jag vet inte alltid hur jag ska bete mig för att fungera med andra människor eftersom att jag är och alltid har varit rädd för hur andra uppfattar mig. Men någonting som jag kommit fram till, (jag vet att det kommer en superklycha nu men skitsamma) är att mitt självförtroende verkligen stärks av att jag känner mig säker på att jag gör någonting bra och att jag kanske till och med kan inspirera andra att göra det. Egentligen kan jag inte så mycket själv. Jag vet inte hur stora skillnader det är på så många ekologiska varor och vanliga. Jag vet typ att man ska undvika scampi och försöka att köpa ekologiskt kaffe. Men här kommer iallafall två saker som jag gör och som jag mår bra av. Ifall någon där ute är intresserad.

Förresten ska jag bara tillägga också att det här bara är tips. Jag vet själv hur sjukt pressad man kan känna sig av att läsa en massa bra saker som folk gör (kan knappt läsa bloggar ibland för den sjuka prestationsångesten jag kan få, haha). Kan ju säga att jag är extremt dålig på många andra saker, jag bara väljer att lyfta fram det här just nu. Dessutom spelar det inte så stor roll vad man gör, men man kan ju alltid börja med något. Om man har lust.

1. Någonting jag har kört med den senaste månaden är No poo-metoden. Det innebär kort och gott att man inte stoppar nån skit i håret. Ni kanske har hört talas om balsammetoden? Den innebär att man använder s.k. "godkända balsam" utan dåliga ingredienser istället för schampon. De flesta vanliga schampon innehåller kemikalier som gör att håret ser fint ut på utsidan men det mår egentligen inte särskilt bra, dessutom får man lätt andra problem som att det blir torrt, strävt, kliar i hårbotten m.m. Då är det många som prövar balsammetoden för att liksom få fram den naturliga skönheten i håret.

Om man inte bara vill göra det för håret utan även miljöns skull kan man ta det ett steg längre, som jag inspirerats av min mamma att göra. Vi tvättar inte håret med annat än naturliga saker. Jag har testat bla. bikarbonat med citron/äppelcidervinäger, honung, vatten/svinborste samt marockansk lera (som dock kan diskuteras miljömässigt pga frakt). Mitt hår är så mycket finare och mer levande, men för mig känns det också som en lättnad att veta att jag knappt släpper ut några konstiga kemikalier i avloppet. Om ni vill veta mer om det här finns det tusen saker och massa recept och tips på nätet. Här är en bra sida: http://www.nopoo.se


Mammas favoritmetod testades häromdagen.
 
2. Försöka att inte konsumera så mycket. Jag kan inte så väldigt mycket, men om det är någonting som inte är svårt att förstå och som alla kan göra är det att sluta göra helt enkelt. Man får tycka att jag är löjlig, men ibland när jag är i stan kan jag verkligen gå och tänka på alla dessa människor och att alla dom äter, duschar, använder, köper och köper och shoppar och shoppar, precis hela tiden. Jag vet hur det är när man ser någonting man MÅSTE ha. Jag älskar kläder. Men så har jag väl tur att jag älskar second hand också, och därför har jag istället för ett godisförbud ett halvårsförbud på nyproducerade kläder (undantag underkläder förstås). Och nej, tanken är inte att jag aldrig ska få köpa en ny klänning igen, för det vill jag göra ibland. Önskar mig ju till exempel en kjol från monki i klapp. Men jag tror att om jag bara övervinner ett antal "åh, måste-ha"-känslor så kommer det bli så himla mycket lättare sen att stå emot och bara unna sig enstaka tillfällen istället för varje vecka.

Dessutom om jag vill ha någonting nytt och roligt i garderoben så kan jag faktiskt leta lite på second hand utan att bidra till något vinstdrivande företag som bara vill tjäna pengar och massproducera med billig arbetskraft. Jag vet att jag har en fördel i att min "stil" är lite mer tacksam vad gäller second hand. Men faktum är att sortimentet blir allt bredare, och man behöver inte "övershoppa" där heller. Dessutom, varför ska allting vara så lättillgängligt hela tiden? Vi är rätt bortskämda med att kunna gå in i första bästa affär och greppa vad man vill ha och byta mot en billig peng i kassan. Varför inte leta lite efter sitt unika fynd istället? Mycket mer spännande när man väl funnit det! 
 
Några fynd från i somras. En av mina finaste klänningar, skor, tröjor och en jacka, allt second hand!
 
Om det är något jag strävar mot i framtiden är det att lära mig mer om mat, djur och natur. Något givet är förstås att t.ex. äta mindre kött och köra mindre bil. Mitt mål är inte, och har aldrig varit att sätta gränser för ALLT och förbjuda en massa saker för mig själv. Det är bara att bli lite mer medveten om vad det är jag köper, använder, äter och har på mig. Jag vet att ibland har man inget val. Ibland måste man ta skitjobb, ibland har man inte råd att välja ekologiskt, ibland är det för långt för att inte ta bilen, ibland behöver man saker, vi är liksom människor. Men att veta bara lite, lite mer gör att man kan välja lite oftare, och dom gångerna jag orkar välja, ökas mitt självförtroende ett litet snäpp.

Undrar om det var någon som orkade traggla sig igenom allt det här. Jag hoppas verkligen att det kanske kan vara lite inspirerande för någon. 

Ha en fin söndag! ✿

första december

  
Nu är November slut, det är skönt tycker jag för den månaden är så dyster. Dessutom har jag faktiskt längtat till jul iår, så december känns mysigt. På bilderna har jag min fina loppisskjorta jag fyndade i somras + mina nya favoritskor, ett lite ovanligare par martens som kostade mig 200 kronor på tradera, så nöjd!

RSS 2.0