miljötanten tipsar (varning för långt inlägg)

Jag har ett stort intresse för att försöka lära mig leva lite mera hållbart, lära mig vad som är bra att köpa och vad som är mindre bra, vad jag kan göra för att få världen att sakta men säkert gå mot något bättre för både min, andras och för miljöns skull. Man läser så hemskt mycket varje dag om vad som händer i både andra delar av världen och här hemma, och allting orsakas av oss alla tillsammans. Ändå så säger så himla många jämt att "varför ska jag göra någonting, det blir väl ingen förändring av det?" men vi vet ju alla hur långt det argumentet räcker - ingenstans. Någon måste ju börja. Jag vet att jag förändrar yttepyttelite, men jag har ju inspirerats av människor, och kanske kan människor också inspireras av mig. Dessutom får det mig att må bra.

Jag skriver inte så mycket personligt här i bloggen, men ibland behövs det. Jag går många gånger runt och känner mig konstig, tänker ständigt på hur andra reagerar på vad jag gör och jag vet inte alltid hur jag ska bete mig för att fungera med andra människor eftersom att jag är och alltid har varit rädd för hur andra uppfattar mig. Men någonting som jag kommit fram till, (jag vet att det kommer en superklycha nu men skitsamma) är att mitt självförtroende verkligen stärks av att jag känner mig säker på att jag gör någonting bra och att jag kanske till och med kan inspirera andra att göra det. Egentligen kan jag inte så mycket själv. Jag vet inte hur stora skillnader det är på så många ekologiska varor och vanliga. Jag vet typ att man ska undvika scampi och försöka att köpa ekologiskt kaffe. Men här kommer iallafall två saker som jag gör och som jag mår bra av. Ifall någon där ute är intresserad.

Förresten ska jag bara tillägga också att det här bara är tips. Jag vet själv hur sjukt pressad man kan känna sig av att läsa en massa bra saker som folk gör (kan knappt läsa bloggar ibland för den sjuka prestationsångesten jag kan få, haha). Kan ju säga att jag är extremt dålig på många andra saker, jag bara väljer att lyfta fram det här just nu. Dessutom spelar det inte så stor roll vad man gör, men man kan ju alltid börja med något. Om man har lust.

1. Någonting jag har kört med den senaste månaden är No poo-metoden. Det innebär kort och gott att man inte stoppar nån skit i håret. Ni kanske har hört talas om balsammetoden? Den innebär att man använder s.k. "godkända balsam" utan dåliga ingredienser istället för schampon. De flesta vanliga schampon innehåller kemikalier som gör att håret ser fint ut på utsidan men det mår egentligen inte särskilt bra, dessutom får man lätt andra problem som att det blir torrt, strävt, kliar i hårbotten m.m. Då är det många som prövar balsammetoden för att liksom få fram den naturliga skönheten i håret.

Om man inte bara vill göra det för håret utan även miljöns skull kan man ta det ett steg längre, som jag inspirerats av min mamma att göra. Vi tvättar inte håret med annat än naturliga saker. Jag har testat bla. bikarbonat med citron/äppelcidervinäger, honung, vatten/svinborste samt marockansk lera (som dock kan diskuteras miljömässigt pga frakt). Mitt hår är så mycket finare och mer levande, men för mig känns det också som en lättnad att veta att jag knappt släpper ut några konstiga kemikalier i avloppet. Om ni vill veta mer om det här finns det tusen saker och massa recept och tips på nätet. Här är en bra sida: http://www.nopoo.se


Mammas favoritmetod testades häromdagen.
 
2. Försöka att inte konsumera så mycket. Jag kan inte så väldigt mycket, men om det är någonting som inte är svårt att förstå och som alla kan göra är det att sluta göra helt enkelt. Man får tycka att jag är löjlig, men ibland när jag är i stan kan jag verkligen gå och tänka på alla dessa människor och att alla dom äter, duschar, använder, köper och köper och shoppar och shoppar, precis hela tiden. Jag vet hur det är när man ser någonting man MÅSTE ha. Jag älskar kläder. Men så har jag väl tur att jag älskar second hand också, och därför har jag istället för ett godisförbud ett halvårsförbud på nyproducerade kläder (undantag underkläder förstås). Och nej, tanken är inte att jag aldrig ska få köpa en ny klänning igen, för det vill jag göra ibland. Önskar mig ju till exempel en kjol från monki i klapp. Men jag tror att om jag bara övervinner ett antal "åh, måste-ha"-känslor så kommer det bli så himla mycket lättare sen att stå emot och bara unna sig enstaka tillfällen istället för varje vecka.

Dessutom om jag vill ha någonting nytt och roligt i garderoben så kan jag faktiskt leta lite på second hand utan att bidra till något vinstdrivande företag som bara vill tjäna pengar och massproducera med billig arbetskraft. Jag vet att jag har en fördel i att min "stil" är lite mer tacksam vad gäller second hand. Men faktum är att sortimentet blir allt bredare, och man behöver inte "övershoppa" där heller. Dessutom, varför ska allting vara så lättillgängligt hela tiden? Vi är rätt bortskämda med att kunna gå in i första bästa affär och greppa vad man vill ha och byta mot en billig peng i kassan. Varför inte leta lite efter sitt unika fynd istället? Mycket mer spännande när man väl funnit det! 
 
Några fynd från i somras. En av mina finaste klänningar, skor, tröjor och en jacka, allt second hand!
 
Om det är något jag strävar mot i framtiden är det att lära mig mer om mat, djur och natur. Något givet är förstås att t.ex. äta mindre kött och köra mindre bil. Mitt mål är inte, och har aldrig varit att sätta gränser för ALLT och förbjuda en massa saker för mig själv. Det är bara att bli lite mer medveten om vad det är jag köper, använder, äter och har på mig. Jag vet att ibland har man inget val. Ibland måste man ta skitjobb, ibland har man inte råd att välja ekologiskt, ibland är det för långt för att inte ta bilen, ibland behöver man saker, vi är liksom människor. Men att veta bara lite, lite mer gör att man kan välja lite oftare, och dom gångerna jag orkar välja, ökas mitt självförtroende ett litet snäpp.

Undrar om det var någon som orkade traggla sig igenom allt det här. Jag hoppas verkligen att det kanske kan vara lite inspirerande för någon. 

Ha en fin söndag! ✿

Kommentarer
Postat av: Emma

Mycket bra skrivet, Mimmi! Vad roligt att du tyckte om mitt inlägg förresten. Kanske kan sprida åtminstone en gnutta kunskap någonstans, även om det såklart går att tala om så mycket mer än det jag gjorde.
Jag valde medvetet att inte skriva om second hand, men håller med om att det är ett bra alternativ. Himla mycket roligare och mer speciellt i alla fall, hihi.

Jag blev lite intresserad av den där no poo-metoden du nämner. Hur blev ditt hår precis när du började med den?

2012-12-02 @ 12:12:48
URL: http://misterkelly.blogg.se
Postat av: Embla

Väldigt bra inlägg! Det känns ofta som att jag inte gör någonting för miljön, annat än att förstöra den. Men jag handlar mycket second hand, har varit vegetarian 1,5 år och jag källsorterar. Jag tror det är viktigt att se det som så att allt litet bra man gör, är något bra!

2012-12-02 @ 13:57:48
URL: http://sotvatten.blogg.se
Postat av: Ida

Jag tycker det är jättebra att du delar med dig av dina värderingar och tips. Det är de små sakerna som förändrar i längden. Jag försöker också tänka på vad jag handlar och handlar för det mesta på secondhand, ha funderat på att ha ett köpstopp, kanske får bli ett nyårslöfte :) Annars försöker jag handla ekologiskt (absolut inte allt), inte äta tigerräkor vilket går rätt lätt eftersom jag är vegetarian och både jag och min pojkvän tänker mycket på att vi inte ska ta bilen i onödan. Jag tycker som du att det stärker en som person och man kan känna sig stolt över att man bidrar med något.

Ska kolla in no´poo hemsidan, verkar väldigt intressant det där :)

2012-12-03 @ 20:11:47
URL: http://florstunn.blogg.se
Postat av: Emma

Miranda, å, jag har så mycket att säga om det här att jag nästan spricker! Men jag stoppar mig. Jag tänkte ge dig respons i mejlet istället (som inkommer i januari någongång.)

Jag hoppas att du mår fint, och har en fin vinter.
Du får gärna skriva om hur du har det, vad du gör och hur din sista dag kommer vara/varit.

Och du: Allt du gör kommer ge resultat. Du tänker rätt, och jag vet att du kommer inspirera andra att agera! Det är otroligt att någon vågar ta det första steget. Det behövs fler som du! Och jag är glad att jag lärt känna dig, trots att vi inte grävt på alla djup.

Jag kan bara snabbt dela med mig om några saker.
Som nyårslöfte nästa år har jag tänkt göra som så att jag äter veganskt, vegetariskt eller rättvis/t fisk/kött. Jag tänker sätta gränser på hur mycket jag får lov att handla, vad jag vill stödja, och en del av det som blir över tänker jag skänka på något vis. Alla mina möbler när jag flyttar hemifrån skall vara 2hand, eller sånt som jag redan har.

Fast jag skall akta mig för begränsningar, som du pratar om, eftersom att det kan locka en, men jag skall försöka hålla det, om jag inte gör det kan jag ha som ett särskilt system... T.ex för varje grej som inte går som jag vill/som jag lovat mig själv, kan jag skänka en femtiolapp, också får mina snedsteg gå till något gott.

Nu blev det ganska så långt ändå... Nåväl.

Kram <3

Svar: Bästa Emma! Ser fram emot mailet! :) Jag mår bra, känner mig stressad och pressad med nytt år och jag har ingen som helst aning om vad jag ska göra med det... Men annars mår jag bra! :) Hoppas allt är bra med dig också.
Tack så himla mycket för peppen! Alla saker man gör är bra, många bäckar små! :) Låter verkligen som toppensaker du bestämt dig för. Och bra med att skänka något för sina snedsteg. Ibland tabbar man sig, och det är ju helt okej, vi är ju inte mer än människor! Men det känns ju alltid skönt att liksom kunna väga upp lite på något sätt, åtminstone inför sig själv! =) Vi hörs snart på mail! :) Kram!!
Miranda Smedberg

2012-12-31 @ 00:21:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0