Kosters Trädgårdar

Här har det varit tyst ett tag igen... Men nu är det verkligen dags för uppdatering för jag måste ju berätta vad jag är iväg och gör för något. Sedan i måndags har jag varit på Kosters Trädgårdar på Sydkoster i Bohuslän och wwoofat! Något som jag velat göra så himla länge och jag är så stolt över mig själv att jag faktiskt kom iväg och är här nu.
 
 
Om du undrar vad wwoof är för något så ska jag förklara lite kort. WWOOF står för World Wide Opportunities on Organic Farms och är ett slags nätverk som sammanför ekologiska gårdar som behöver hjälp med volontärer som är sugna på att jobba i utbyte mot erfarenheter, mat och husrum. Det finns alla möjliga slags olika gårdar och du kan få jobba med allt från att mjölka kor till att odla lime eller slunga honung beroende på vilket land och vilken gård du väljer. Gemensamt för alla gårdar är att de har ett ekologiskt förhållningssätt samt att du som wwoofare inte är en ersättare för arbetskraft utan en hjälp på traven och därför är heller inga pengar inblandade.
 
När jag först fick höra om wwoofing för ett par år sedan tyckte jag att det lät fantastiskt. Jag brinner ju för det här med ekologiska livsmedel och en mer hållbar livsstil, jag vill gärna lära mig om ekologisk odling och djurhållning och få en massa nya erfarenheter och kanske utveckla mitt intresse ännu mer. Och så lockade det förstås att komma ut och se lite annat och andas riktig luft. På mitt jobb på Österhagenglass hade jag fått nys om Kosters Trädgårdar (de är nämligen återförsäljare av glassen) som odlar ekologisk mat som de tillagar och säljer i sin restaurang (f.ö utnämnd till Sveriges mest hållbara krog) och i sin gårdsbutik. I trädgården erbjuder de även kurser, grön rehabilitering, musik och konstevenemang m.m. De jobbar småskaligt med inspiration från designverktyget "permakultur", en slags livsstil som handlar om ekologiska lösningar med allt från hur du bygger ditt hus och din trädgård och hur du odlar till vad du äter och hur du får tag i din mat... Och massor mer som jag får utveckla någon annan gång när jag läst på! Hur som helst tyckte jag att stället lät fantastiskt och när jag såg på hemsidan att man kunde komma och wwoofa var jag tvungen att prova. 
 
 
Nu har jag varit här i snart en vecka och har bland annat fått ta hand om fåren och hönsen, förbereda odlingsbäddar, odla tomater, rödlök, gullök och majs, omskolat en massa olika blommor, medicinalväxter och kryddor samt fått en större förståelse för hur det faktiskt fungerar ute i en ekologisk trädgård och hur hönorna kan ha det om de får leva såhär gott, spatsera fritt och inte tvingas värpa året runt. 
 
Jag skulle kunna mala om det här hur länge som helst men nu ska jag gå in och väcka Oscar i rummet intill, han är här och hälsar på under min lediga helg, som jag längtat! Fler inläg kommer så fort jag kommit hem...
 

RSS 2.0